Zásady pro sestavování jídelního lístku a přípravu jídel

K vaření jsou používány denně pouze čerstvé suroviny, preferujeme místní dodavatele potravin a surovin!!!

Polévky

Polévky se připravují ze základního vývaru z čerstvého masa, kořenové zeleniny a koření, nikoliv z polotovarů. Na závěrečné dochucení používáme nepatrné množství dochucovadla, pouze však takové, které neobsahují glutamát. Všechny zeleninové a luštěninové polévky zahušťujeme pouze brambory a v případě potřeby kukuřičnou nebo luštěninovou moukou, jsou tedy bezlepkové!

Hlavní jídla

Pro přípravu hlavních jídel používáme pouze kvalitní, libové, chlazené maso, 2x do měsíce zařazujeme ryby, pokud jsou smažené, smažíme v konvektomatu/troubě na minimálním množství tuku.

K vaření i na pitný režim používáme selské mléko dodávané ze ZD Senice na Hané.

Doplňky a nápoje

Děti dostávají denně dle skladby jídelního lístku a finančních možností zeleninové saláty, čerstvé ovoce a kompoty. Minimálně 2x do měsíce zařazujeme mléčný výrobek.

Jako nápoje jsou podávány ovocné sypané čaje, ovocné sirupy bez konzervantů a umělých barviv, ředěné džusové koncentráty, 100% džusy, vždy je k dispozici voda.

Děti v ZŠ Holečkova mají k dispozici salátový bar, kde mají na výběr kromě toho co je na jídelním lístku i jiné druhy nakrájeného ovoce a zeleniny.

Svačinky pro děti MŠ

Ke svačinkám je podáváno čerstvé pečivo s různými pomazánkami, minimálně 1x denně je ke svačině čerstvá zelenina, nebo ovoce. Denně dostávají děti 1 mléčný nápoj. K zajištění pitného režimu jsou připravovány pouze kvalitní sypané čaje.

 

Fakultní základní škola a Mateřská škola Olomouc příspěvková organizace